Nieuws

Gemeente Wierden stapt over

op 11 juli 2014 Overstappen
beeld1

Op multifunctioneel centrum Het Palet in Wierden zijn op 2 en 3 december 111 zonnepanelen geplaatst en in gebruik genomen. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet in de verduurzaming van de gemeente Wierden.

Wethouder de Putter: “Dit is een goed begin: zonnestroom heeft de toekomst. Dit kunnen we op veel grotere schaal in onze gemeente doen, maar dan moeten zich wel mensen melden die dit willen. Ik praat graag met hun door over de mogelijkheden!

Gemeente gaat samenwerking aan voor pilot

De gemeente Wierden is voor de 111 zonnepanelen op het Palet een overeenkomst aangegaan met het bedrijf ZonNL. De overeenkomst houdt in dat de gemeente als eigenaar van het pand het dak beschikbaar stelt en elektriciteit afneemt. ZonNL betaalt de zonnepanelen, plaatst ze en verzorgt het onderhoud.

De panelen op het Palet zijn een pilot voor de gemeente. De bedoeling is dat er op meer platte daken in de gemeente panelen geplaatst worden waarbij het eigendom en het gebruik van de panelen gescheiden worden. De gemeente is ontzorgd, terwijl bedrijven, organisaties en inwoners profiteren van goedkopere, duurzame stroom. Het nieuwe landelijke energieakkoord biedt hiertoe mogelijkheden.

Wethouder de Putter: “Een dergelijke constructie kan ook voor mensen die graag zonnestroom uit hun eigen buurt willen, maar zelf niet willen of kunnen investeren in zonnepanelen. Bijvoorbeeld omdat het dak van hun woning niet goed op de zon georiënteerd is. De zonnepanelen waar ze gebruik van maken, komen dan op een plat dak elders in de buurt en zij profiteren. Hoe mooi is dat! De enige voorwaarde om dit te kunnen doen, is dat eigenaren een lokale energiecoöperatie oprichten en daarvan lid worden. Ik hoop dat er mensen zijn die zeggen: dat vind ik een goed idee, dat ga ik oppakken. Laten die mensen zich bij ons melden. Wij willen initiatiefnemers graag ondersteunen.

De 111 panelen op het Palet kenmerken zich door een hoge opbrengst aan zonnestroom. Ze leveren op jaarbasis 23.500 kWh aan elektriciteit: genoeg voor het jaarlijkse elektriciteitsgebruik van ongeveer zeven huishoudens.

Meer nieuws